A felnőttkori aknéról…

A pilosebaceus rendszer helytelen és sajátos működése számos kérdést vet fel a kozmetikusok és bőrgyógyászok körében. Az első sajátosság a felnőttkorban jelentkező kifejezetten visszatérő jellegű aknésodás az arc két oldalán és az állon. Helyileg avagy belsőleg kezelve palliatív módon –orvosi kezelés során-ideig-óráig javulhat, de megannyi kozmetikus kollegám számol be visszalángoló és kezelhetetlen aknékról. Járatokat alkotó és mélyre filtráló(terjedő), állandó gyulladással járó, avagy papulo-szerűen megnyilvánuló aknék képében jelenik meg, és keseríti vendégeink bőrét.

Nézzük a 4 alap funkció léziót, ami egy időben történő megjelenés esetén folyamatos és súlyos elváltozásokat adhat felnőtt korban.

  • A hajszál telomer fázisban van (telogén), melynek sorén a hajszál távozott, nincs semmilyen    kapcsolata a szőrtüszőnek a külvilággal, a faggyúmirigy tartalma pedig nincs hova ürüljön.
  • Az infundibulum-nál (faggyúmirigy megrekedése a szőrtüszőben) ún. kiérési zavar alakul ki. A hám és egyéb filamentumok illetve pigment sejtek, különböző funkciójú sejtek összetömörödnek, amely így elzárja a faggyú távozását és szinte egy óriási „dugót képez”a szőrcsatornában.
  • A faggyú minőségi változása, amely a váladék besűrűsödése miatt ragacsosabbá válik
  • Propione baktérium lipáz enzimének hatása, amely sok-sok szabad bőrizgató hatású zsírsavat képez a bőrön.

Ezek a tünet együttesek, akár a szeborreás bőr esetén, vagy a vulgaris aknék esetén is hasonló formában jelennek meg.

Gyakorlati szempontból, ami sok esetben előfordul a kozmetikában az a pubertás akné súlyosbodó változatai, ami felnőttkorban is megmarad.

Teendők ezzel csupán annyi, hogy felismerjük és a megfelelő helyre irányítsuk a pacienst.

iSkin Csapata

Facebook
Twitter
LinkedIn
Shopping Cart