Kutakodásaim során a regeneráló, sejtaktivitást elősegítő anyagokat kerestem.

Először is milyen bőrre rakjunk ilyen jellegű hatóanyagokat?

Sápadt, rosszkeringésű, sérülékeny, esetleg kisebb gyulladt területekre, szeborreára a pakolásokba, rossz tónusú, megfáradt bőrökre.

Mint minden regeneráló anyag megtalálható a gyógynövényekben, kivonatokban illetve különböző aminosavak kombinációja segítségével mesterséges körülmények között. A felhasznált növényi részek eltérőek, a leggyakrabban a levél, a növény föld feletti része, a termés, a gyökér, a gyökértörzs, a kéreg, a virág, a virágzat feldolgozása történik meg.

Lássuk, mik ezek és milyen újdonságok, vagy régi-új hatóanyagok vannak a kozmetikai iparban, élelmiszeriparban.

Az elmaradhatatlan kvercetinnel kezdeném, amely egy flavonoid. Egyébként a flavonoidokról egy pár szót: a flavonoidok közé tartoznak például az apigenin, luteolin, kvercetin, kempferol flavonok és a szilimarin hatóanyagkeverék flavonolignánjai. Megjelenése, kivonata egy sárgás porszerű anyag (laborkörülmények között). Gyógynövényekben, mint a körömvirágkrém, fűszernövényekben, mint pl. a lestyán, zsázsa, édeskömény levele, gyümölcsökben, mint a vörös áfonya, fekete áfonya -ezekben megtalálható a fent említett hatóanyag. Amellett, hogy a kvercetin egy gyulladásgátló, regeneráló, antioxidáns tulajdonságú anyag, jótékonyan hat a különböző vírusos megbetegedések ellen.

Acmella kivonat a következő mely egyre több termékben található meg. Az iskolavirág kivonata, melyet a botox egy analógjaként tartanak számon és nem mellékesen regeneráló hatása, sejtosztódást generáló tulajdonsága igazolt. Spilanthol és alkilamid hatása ellazítja az izmokat s kisimítja a ráncokat (folyamatos használata szükséges). Kifejezetten topikális alkalmazása során könnyen bejut a hámba és enyhe „bénító”-lazító hatást fejt ki.

Sárkányvérfa kivonat, melynek furcsa neve és kinézete mellett igen jó regeneráló és gyulladásgátló. Nagy mértékű alkaloid (taspine), tanin, katekin, proanthocyanidin és lignan tartalmának köszönhető fent említett hatása.

Hatásai a bőrre: serkenti a fibroblasztokat, visszasűrűsíti a bőr tartóhálózatát, javítja a hám szerkezetét, bőrregeneráló, gyulladásgátló, enyhén antibakteriális.

A borágó olaj figyelemreméltó bőrregeneráló tulajdonságokkal rendelkezik. A 20-24% os a gamma-linolénsav tartalma, háromszor annyi, mint a ligetszépe olajnak, amely a prosztaglandinok előállításához szükséges vegyületek, melyek nélkül a bőr hamarabb elveszti rugalmasságát, gyorsabban öregszik. A borágó olaj késlelteti a ráncok megjelenését és megelőzi a bőr feszességének elvesztését. Restaurálja a bőr rugalmasságát, tónusát. Csökkenti a bőrpírt, a foltokat, és a gyulladást, így ekcémás gyulladt bőrre is ajánlott. Kalcium, kálium tartalma miatt regenerál, alkaloid tartalma gyulladáscsökkentő hatású, flavonoidjai pedig antioxidáns tulajdonságúak. Pikkelysömör felületi kezeléséhez is alkalmazzák.

Homoktövis olaj-egy igazán széleskörben használt, regeneráló, bőrszerkezet-javító, bőrkiegyenlítő, anti-aging tulajdonságokkal rendelkező C-vitamin tartalmú olaj. Egyebközt E-vitamin, K-vitamin, P-vitamin, B –és A-vitamin is megtalálható benne. Több C-vitamin van benne, mint a kiviben vagy mint az eperben. Egyébiránt olyan esszenciális hatóanyagok is jelen vannak a homoktövis olajban, mint a béta- szitoszterin (membrán regeneráló és a koleszterint is csökkenti), omega 3 zsírsav, fitoncid-amely olyan a növény általt termelt szerves vegyület, mely meggátolja a növény rothadását, erjedését (natúr termékekben használják konzervánsként.)

Elérkeztünk a mesterséges úton előállított anyagokhoz a peptidek egy bizonyos csoportjához, mint például a di-és tripeptidekhez, melyek olyan stimuláló hatással bírnak, amely a bőr növekedési faktorára hat. Vastagabb, feszeseb felhámot, egészséges bőrfelszínt adnak. Aztán az oligopeptideket is felsorolhatjuk, melyek a kötőszövet GAG –molekulák aktivitását és fibroblaszt (helytülő) sejteit aktivizálják-így segítve a vízmegkötést az irhában. De beszélhetünk a templomi vipera mérgéről, vagy annak mesterséges másáról a SYNAKE–ről (hexapeptid -3), mely szemránckrémekbe kiváló izomlazító, bőrsimító hatású. Megemlíteném a HALOXYL-t, argirelint, mátrixyl-6-ot, melyek mind, mind jelentős eredményeket adtak a kozmetikai ipar számára. Idősödő petyhüdt, tónustalan bőrű vendégeink számára megoldást nyújtanak bőrállapotuk jelentős javításában fent nevezett botox-analógok.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Shopping Cart