A cikkben szó lesz a Q-kapcsolású tetoválás eltávolító lézer gépek gyorsaságáról és felhasználhatóságáról, illetve tévhiteket is eloszlatunk a dióda lézer felhasználhatóságáról.

A téma aktualitását azt adta, hogy sokszor keresnek fel olyan témájú kérdésekkel hogy a tetoválásokat kiszedi-e a villanófény, vagy dióda lézerrel fotorejuvenálhatunk-e? Pigmenteket eltávolíthatunk-e?

Az első kérdésre egyszerű a válasz: NEM!

A második kérdés esetén is NEM a válasz!

A csodára várni kell

A kozmetikai gépek és a lézeres tetoválás eltávolító gépek nem „varázslók”, de avatott kézben azzá válhatnak. Megfelelő beállítások és kompetens hozzáállás által minden technológia eredményes lehet, ha arra használják amire való.

Arra használd, amire való

Az IPL gépet semmi esetre se használjuk mesterséges pigmentek kiszedésére, mert a bőrben lévő pigmentek felhevülhetnek a kezelésnél. A páciens fájdalmat érezhet és szikrázhat is a kezelt terület.

IPL

Az IPL villanófényes technológia nem alkalmas tetoválás kiszedésre, sőt carbon peelingre sem, de erről majd később írnék.

Így működnek a tetoválás eltávolító lézer gépek

A lézerek összetartó indukált fénynyalábokból állnak és egy bizonyos behatolási pontban keletkezik a fényfókuszuk. Használhatjuk őket szőrtelenítésre (dióda lézerek, szilárd test lézerek), aztán tetoválás eltávolítására (tetoválás eltávolító lézer: ND: YAG lézerek, Q-kapcsolt YAG lézerek) stb.

A tetoválás eltávolító lézer fényszórása

Nem mennék bele a többi lézerbe. Egy lézer nem szór fényt, hanem koherensen (összetartja a fénynyalábot) fókuszálódik. Fent említett IPL villanófény nagy energiájú, inkoherens a fénynyalábja, ott nyelődik el ahol ún. kromofór anyagokat „talál” (pigment, pigmentált szőr, hemoglobin, közvetítő gél).

Széles spektrum

Ebből következik, hogy széles spektruma 500-1200 nm-ig terjed és nem meghatározható módon ott nyelődik, ahol van kromoforítása. A bőr pigmentek és a szőrtüsző fény és hőérzékeny mátrix sejtjei NEM egy mélységben vannak! Egy ND: yag lézer a másodperc milliárd, vagy netán ezer milliárd részének gyorsaságával képes a fókuszpontját a kijelölt mélységű közegbe juttatni (nanoszekundum, pikoszekundum).

Hatásmechanizmus a tetoválás eltávolító lézer esetében

Teszi ezt úgy, hogy 532 nm-en, illetve szűrőcsere által 1064nm-es behatolási mélységben fókuszál és nem „nézi” hogy természetes vagy mesterséges pigmentben nyelődik. Egyszerűen és pontosan teszi. Ami nem jellemző a villanófények esetén!

Villanófény

Az IPL gép villanófénye akár szűrőkkel akár anélkül, pulzálva nyelődik el a számára kromofor közegben (szelektív fototermolízis). Használhatjuk arcfiatalításra (a fény stimulálja a papilláris zónától felfelé a hámot), szőrtelenítésre (szelektív fotótermolízis), a hajszálerekben (hemoglobinban is elnyelődik), továbbá elnyelődik a felhám pigmentjeiben, szétrobbantva az azokban lévő melanint. Ebből következik, hogy egy komplett rendszer, komplett szolgáltatásokkal.

A lézer funkciói (tetoválás eltávolító lézer)

Egy lézer aligha lenne alkalmazható egy-két funkciónál többre, hisz meghatározott mélységű behatolása nem teszi lehetővé.

pikuszekundumos tetoválás eltávolító lézer diagram

Mire jó és mire nem jó a tetoválás eltávolító lézer és a lézergép

Engedtessék szólnom, hogy aki azt állítja, hogy a gépében az indukált, fókuszált fénysugár mindent megcsinál (szőrtelenít, arcfiatalít, pigmenteket is eltávolít, ereket kezel) annak egy 30.000.000 Ft-os vagy legalább 18.000.000 Ft-os gépe van! Ezek a gépek több milliós fejtechnológiájú alexandrit lézerek, YAG, Erbium stb. lézerek egyben!

Hangzatos szavak

És akkor beszéljünk a lézereknél oly hangzatos nanoszekundumokról és a pikoszekundumokról.

Ezek gyors a másodperc milliárd vagy ezer milliárd gyorsaságú, sokszor nem mérhető, gyors fejű lézerek. Azért mert pikoszekundum van ráírva még nem biztos, hogy pikoszekundomus lézer!!! Egy valódi pikoszekundumos lézer piaci ára minimum 15-18millió forint és ez még nem rendelkezik FDA igazolással.

Gyors és hatékony tetoválás eltávolító lézer gépek

A pikoszekundumos tetoválás eltávolító lézer gépek tehát olyan gyors impulzussorozatú lézerek, melyek olyan gyors robbanásokat okoznak a pigmentekben, hogy azok sokkal kisebb szemcseállományra esnek szét mint elődeik a nanoszekundumos lézerek esetén. Ez a technológia sokkal gyorsabb eredményeket produkál és megbirkózik a többször rétegelt pigmentált területekkel.

Ezek a lézer gépek 18.000.000-30.000.000 Ft-os gépek. Ne higgyünk el mindent amit leírnak!

Tehát ha egy dióda lézer tudja az 1064nm tartományt attól még nem fog Q-kapcsolt lézerként karbon peeling kezelést is végezni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Shopping Cart