Tegyük helyre a tetoválás eltávolító lézereket!

A Q-kapcsolású tetoválás eltávolító lézer gépek gyorsasága és felhasználhatósága, illetve tévhitek a dióda lézer felhasználhatóságáról.
A téma aktualitását azt adta, hogy sokszor keresnek fel olyan témájú kérdésekkel hogy a tetoválásokat kiszedi-e a villanófény, vagy dióda lézerrel fotorejuvenálhatunk-e, pigmenteket eltávolíthatunk-e?

Az első kérdésre egyszerű a válasz: NEM!

A második kérdés esetén is NEM a válasz!

A kozmetikai gépek nem „varázslók”, de avatott kézben azzá válhatnak. Megfelelő beállítások és kompetens hozzáállás által minden technológia eredményes lehet, ha arra használják amire való.

Az IPL gépet semmi esetre se használjuk mesterséges pigmentek kiszedésére, mert a bőrben lévő pigmentek felhevülhetnek a kezelésnél és a páciens fájdalmat érezhet és szikrázhat is a kezelt terület. Az IPL villanófényes technológia nem alkalmas tetoválás kiszedésre, sőt carbon peelingre sem, de erről majd később írnék.

A lézerek összetartó indukált fénynyalábokból állnak és egy bizonyos behatolási pontban keletkezik a fényfókuszuk. Használhatjuk őket szőrtelenítésre (dióda lézerek, szilárd test lézerek), aztán tetoválás eltávolítására (ND: YAG lézerek, Q-kapcsolt YAG lézerek) stb. Nem mennék bele a többi lézerbe. Egy lézer nem szór fényt, hanem koherensen (összetartja a fénynyalábot) fókuszálódik. Fent említett IPL villanófény nagyenergiájú, inkoherens a fénynyalábja, ott nyelődik el ahol ún. kromofór anyagokat „talál” (pigment, pigmentált szőr, hemoglobin, közvetítő gél). Ebből következik, hogy széles spektruma 500-1200 nm-ig terjed és nem meghatározható módon ott nyelődik, ahol van kromoforítása. A bőr pigmentek és a szőrtüsző fény és hőérzékeny mátrix sejtjei NEM egy mélységben vannak! Egy ND: yag lézer a másodperc milliárd, vagy netán ezer milliárd részének gyorsaságával képes a fókuszpontját a kijelölt mélységű közegbe jutattni (nanoszekundum, pikoszekundum). Teszi ezt úgy, hogy 532 nm-en, illetve szűrőcsere által 1064nm-es behatolási mélységben fókuszál és nem „nézi” hogy természetes vagy mesterséges pigmentben nyelődik. Egyszerűen és pontosan teszi. Ami nem jellemző a villanófények esetén!

Az IPL gép villanófénye akár szűrőkkel akár anélkül, pulzálva nyelődik el a számára kromofor közegben (szelektív fototermolízis). Használhatjuk arcfiatalításra (a fény stimulálja a papilláris zónától felfelé a hámot), szőrtelenítésre (szelektív fotótermolízis), a hajszálerekben (hemoglobinban is elnyelődik), továbbá elnyelődik a felhám pigmentjeiben, szétrobbantva az azokban lévő melanint. Ebből következik, hogy egy komplett rendszer, komplett szolgáltatásokkal.

Egy lézer aligha lenne alkalmazható egy-két funkciónál többre, hisz meghatározott mélységű behatolása nem teszi lehetővé.

pikuszekundumos tetoválás eltávolító lézer diagram

Engedtessék szólnom, hogy aki azt állítja, hogy a gépében az indukált, fókuszált fénysugár mindent megcsinál (szőrtelenít, arcfiatalít, pigmenteket is eltávolít, ereket kezel) annak egy 30.000.000 Ft-os vagy legalább 18.000.000 Ft-os gépe van! Ezek a gépek több milliós fejtechnológiájú alexandrit lézerek, YAG, Erbium stb. lézerek egyben!

És akkor beszéljünk a lézereknél oly hangzatos nanoszekundumokról és a pikoszekundumokról.

Ezek gyors a másodperc milliárd vagy ezer milliárd gyorsaságú, sokszor nem mérhető, gyors fejű lézerek. Azért mert pikoszekundum van ráírva még nem biztos, hogy pikoszekundomus lézer!!! Egy valódi pikoszekundumos lézer piaci ára minimum 15-18millió forint és ez még nem rendelkezik FDA igazolással.

A pikoszekundumos tetoválás eltávolító lézerek tehát olyan gyors impulzussorozatú tetoválás eltávolító lézerek, melyek olyan gyors robbanásokat okoznak a pigmentekben, hogy azok sokkal kisebb szemcseállományra esnek szét mint elődeik a nanoszekundumos lézerek esetén. Ez a technológia sokkal gyorsabb eredményeket produkál és megbirkózik a többször rétegelt pigmentált területekkel.

Ezek a gépek 18.000.000-30.000.000 Ft-os gépek, ne higgyünk el mindent amit leírnak!

Tehát ha egy dióda lézer tudja az 1064nm tartományt attól még nem fog Q-kapcsolt lézerként karbon peeling kezelést is végezni.

http://iskins.hu/termekkategoria/kozmetikai-gepek/tetovalas-eltavolito-gep/