Leírás
Az L-Carnitin egy oligopeptid, amely két létfontosságú aminosavból áll: lizin és metionin, amelyek a sejtek természetes alkotórészeiként szerepet játszanak az izmok lipidfelhaszlásában.
A carnitin legismertebb tulajdonságaként fontos szerepet játszik a hosszú láncú zsírsavak mitokondriumokba való szállításában, b-oxidáció céljából, ezáltal alapvető fontosságú a lipid katabolizmus és a miokardium (szívburok) és izmok számára történő energiatermelés szempontjából. Az L-carnitin hiánya megakadályozzák a zsírok energiapontokba történő szállítását, ahol azok
elégnek. A zsírfelhalmozódás következményeként cellulit (narancsbőr) alakul ki. Ezzel ellentétben minél több az L-Carnitin, annál több zsír ég el, következésképpen csökken a testsúlyunk, energiához jutunk, és nő az ellenállóképességünk a hideggel és kimerültséggel szemben. A karnitin és annak észterei ezeken felül elejét veszik a szabad gyökök keletkezésének és hozzájárulnak az oxidált membránok foszfolipidjeinek helyreállításához, így megvédik a sejteket az oxidatív stressz okozta károsodásoktól.