Mezoterápiás gépek

Az elektroporáció technológiája mögött a nagyfeszültségű elektromos impulzusok kontrollált alkalmazása áll. Ezek az impulzusok rövid időintervallumra csatornákat nyitnak meg a sejtmembrán kettős foszfolipid rétegében azáltal, hogy megnövelik az átjárhatóságát, így a sejtközötti térben réskapcsolatok jönnek létre. Ezek által nagymennyiségű hatóanyagfelszívódás érhető el a faggyúmirigyek és verejtékmirigyek nyílásán keresztül. A hatóanyag a felhámon át a pilosebaceus egységek és verejtékmirigyek falain keresztül jut be a sejtközötti térbe. Maga a folyamat visszafordítható és csupán átmeneti.

Sejtszinten ezek az ideiglenesen létrejövő csatornák a sejtmembránon lehetővé teszik az aktív hatóanyagok bejuttatását a sejtbe. Közvetlenül a sejtbe történő hatóanyagpenetráció a bőr – kiváltképp a szaruréteg – átjárhatóságának a növelésével érhető el. Az elektromos impulzusok hatással vannak a sejtmembránokra, és a lipidek elektro-rotációjához vezetnek, amely folyamat által végül a sejtmembrán kettős foszfolipid rétegében pillanatnyi időtartamra pórusok alakulnak ki.

Ez a mechanizmus segíti elő azt, hogy a hatóanyagok a bőr legmélyebb rétegéig eljussanak fokozatosan. A beállított paraméterektől függően az eszköz szabályozza a hatóanyag penetrációt a választott kezelési területen.
A sejtmembránon megnyíló ideiglenes pórusok mellett ugyanez idő alatt másfajta hatóanyagbejutási mód is fellelhető. Facilitált diffúzió jön létre a sejtközötti térben, a membránon képződő vízoldékony anyagokat átengedő csatornákon keresztül jut be a hatóanyag a sejten belüli térbe. Ezen csatornák mélysége, szélessége és folytonossága a használt impulzus értékein múlik. Mindkét fajta hatóanyagbejutási mód (csatornafehérjék általi facilitált diffúzió és a polaritás megváltoztatása által létrehozott pórusok) ugyanúgy működik a pilosebaceus egységek és verejtékmirigyek falán keresztül, igy ez hatóanyagok széleskörű felszívódását eredményezi. Ebből kifolyólag a nagyfeszültségű impulzusos transzdermális elektroporáció a leghatékonyabb módszer a hatóanyagok injekciózás nélküli bejuttatására a bőrbe, mind a beadott hatóanyagok mennyisége, mind az eljuttatható hatóanyagok sokfélesége miatt.

A transzdermális elektroporáció egy hatékony alternatíva a tűs mezoterápiára.
– kiemelkedően magas hatóanyag penetráció
– értékes összetevők bejuttatása töltőanyag/szállítóközeg alkalmazása nélkül
– különböző molekulasúlyú hatóanyagok bejuttatása
– nincsenek mellékhatásai

 

Mind a(z) 4 találat megjelenítve

0