Minden ember kellemes megjelenést és egészséges külsőt szeretne, így vagyunk a napozással is! Lássuk hogy mi az igazság és mily módon tudunk tudatosan napozni, vigyázni bőrünkre úgy hogy szép napbarnított bőrünk legyen!

Sok cikk szól a káros sugarakról ezért szeretnék tisztázni pár dolgot az ibolyántúli sugárzással kapcsolatban. Az UV -sugarak a napból származó ibolyántúli sugarak melyek 3 fajtáját különböztetjük meg. Az UV-C sugár, bár felületes és kifejezetten baktériumölő, ún.csíraölő tulajdonságú, sajnos rendkívül káros. A relatíve hosszútávú érintkezés  melanoma malignumra való hajlam megjelenését okozhatja. Az UV-B sugár másnéven a dornó sugár, igen mélyen hatol a bőr mélyére károsítva a szaruképzés menetét, hosszú távú hatásai spinalioma(bőrrák, mely nem mindig képez áttételet a bőrben csontban, viszont roncsoló és súlyos esztétikai elváltozásokat okoz).

Az UV-B  behatolása sok esetben  indirekt pigmentációt vált(égünk, majd barnulunk)utóhatásai a következőek:napégés, hólyagok, foltok kialakulása. Hosszútávú hatásainként megemlít a bőr tónusának csökkenését, öregedés jeleinek idő előtti megjelenését.

UV-A sugár mely a legmélyebben éri bőrünket , sajnos a  bőr szaruképzésének, megújulásának és egészséges növekedésének metódusába szól bele, hosszútávú hatásai az alapsejtes bőrrák(basalioma).A bőr rostállományának csökkenését, mély ráncok kialakulását és degeneratív bőrelváltozásokat okoz. Éveken keresztül történő helytelen napozás, szoláriumozás során bár bőrünknek gyors azonnali barnaságot okoz, de nagy árat fizetünk ezért cserébe.

Azonban…

Bizony, bizony cikkem nem azért született, hogy inkvizitorként üldözzem az UV-sugarakat.Szeretnék rávilágítani egy örök igazságra: amióta az emberiség létezik a napon van, javarészt a szervezetünk nem csak, hogy igényli a napsugarakat, hanem alappillére bizonyos kémiai folyamatoknak.  Az imumnitáshoz, a bőr helyes védekezőképességéhez szükséges a napfény azon belül is a B sugár, többek közt.

Idézet Bokros László cikkéből-Szendi Gábor a Napfényvitamin című könyvéből, id:”…  a nagyvárosokban koncentrálódott népesség folyamatos D-vitamin hiányban szenved, éppen ez az egyik fő oka a rák, az autoimmun betegségek, a légúti és idegrendszeri betegségek, valamit számos más civilizációs betegség rohamos terjedésének.”

“…a napozás szinte mindennel összefügg. Legyen az a rák, vagy az autoimmun betegségek, vagy a skizofrénia, mindegyik kapcsolatban van a Napfényvitaminnal. Ahogyan a terhesség idején sem mindegy, mennyi is a szükséges mennyiség, és az sem, hogy mi az igazság az asztmával kapcsolatos felmérésekből. Hiszen nem mindegy, hogy az alacsony vagy a magas D-vitamin szint az oka a légúti betegségnek.”

Tehát ha most ezt lefordítom egyszerűbb megfogalmazásra, a D-vitamin befolyásolja a fent említett megbetegítéseket megjelenését, sőt továbbmegyek a napfényes időszakban a megfelelő napozás, fényvédő krém nélkül nem hogy káros, hanem segíti az egészéges napfényvédelmet a bőrben.

Idézet a HVG cikkéből: ”

A napfény védhet is a melanóma ellen

Egy nemrégiben közölt ausztrál kutatás szerint sokkal kisebb valószínűséggel alakult ki melanóma azoknál a felnőtteknél, akik rendszeresen, de ellenőrzötten voltak kint napfényben, mint azoknál, akiket teljesen óvtak a szabadban tartózkodástól. A több mint 1600 ausztrál bevonásával készült tanulmány 1992-ben indult. Ekkor a Queenslandi Egyetem munkatársai a véletlenszerűen kiválasztott résztvevők egy részének azt tanácsolták, hogy tartózkodjanak a napfénytől, míg a másik csoportnak azt javasolták, hogy ellenőrzött időtartamig, de legyenek sokat kint. Tizenöt év elteltével megállapították, hogy azoknál, akik sok időt – ám végiggondoltan – töltöttek el napfényben, 50 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki a nagy halálozási kockázatú bőrrák, a melanóma. A napfénytől óvott csoportban 22 embernél fejlődött ki bőrrák, míg a másik csoportban, melynek tagjait nyomon követték és folyamatosan tanácsokkal látták el a napfény “használatát” illetően, csak 11 embernél fejlődött ki a veszélyes ráktípus”.

A fent említett kutatások és a napfényvédelem együttes és ésszerű konklúziójaként a következőket tanácsolom:

-napfényes időszakban a reggeli órákban vagy késő délután napi 25-30 perc fényvédő nélküli napozás fedetlen karok, lábak és arc esetén 20 000 NE D-vitamin szintézishez segíti bőrünket

– amennyiben a nagyon erős UVsugárzás során tengerparton, vízközelben vagyuk és napfényexponált helyen vagyunk, úgy bőrtípusnak megfelelő fizikai vagy kémia fényvédőszerek ajánlottak az estleges napégés miatt, hangsúlyozom hogy a folyamatos krémezés sem egészséges hisz megfosztjuk a szervezetünket a D-vitamin képződéséhez szükséges napsugaraktól – AJÁNLATUNK AZ INNODERMA SUNBLOCK UV/B-UV/A KRÉMÜNK! TANÁCSADÁS ÉS HELYES BŐRÁPOLÁSI SEGÉDLET A KRÉM MELLÉ!

-napfénymentes időszakban 3-4 000 NE napi D vitamin bevitel, napfényes időszakban 1500-2000 NE javasolt

-a szolárium téves marketingje arra hívja fel a figyelmet a szakértők körében, hogy  széles körben tájékoztassuk a vendégeinket arról a téves elképezlésről ami arról szól hogy a D-vitamonhoz szükséges sugarak a szoláriumcsövekben nagymértékben megtalálhatók.Ne higgyjük el hogy szintetizálja a számunkra fontos hormon-vitamint! Szolárium csak mértékkel, egészségesen: fél év alatt két szolárum bérletet(10 x5 perc), nem okoz károsodást a DNS-ben!

Napozzunk bátran, odafigyelve egészséges bőrszínünkre és egészségünkre!

iSkin csapata

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Shopping Cart