Kriolipolízis, Zsírfagyasztás szakmai szemmel

Klinikai hatásosság, biztonságos kezelés

A klinikai hatásosság és biztonságos kriolipolízis kezelés a gyakorlatban az egyik legfontosabb. Példának okáért, amely zsírszövet 1 cm-es volt, az első kezelés után 20% összzsír zömülést értünk el, maximum 30 perces fagyasztással és maximum +3 fokos alsó hűtési hőfokkal! Ezt egyetlen kezelést követően a felület károsodása nélkül értük el. A mérés az általánosan elfogadott zsírvastagság mérővel volt visszajelezve.

A hűtési idő kifejezetten kérdéses sokak számára, ez egyénenként változó (zsírvastagság, terület, életkor, gyógyszer szedés..stb) mivel a zsírszövet ellenállása ugyancsak egyénenként változó. Nem célunk a roncsolás! Hozzátenném, hogy az úgynevezett SOX2 enzim termelődése a +10-+3fok között már elindul. A kriolipolízis gépek sok esetben marketing céllal kalibráltak mínusz fokokra, hogy a laikusok számára is bizonyosságot adjanak a zsírfagyasztás elvi lehetőségére. Ez nem több csupán csak a gyártók hibás válasza a szakmaiatlan hozzáálláshoz.

Ugye nem gondolja senki komolyan, hogy bármely testrész -15fokos lehűtése nem okozna maradandó egészségkárosodást?

Hogy miből is gondolom ezt?

Egyrészt az ember zsírszövete olyan ellenálló a hideghatásokkal szemben, ami sok esetben elkerülte a hazai forgalmazók figyelmét és mindenképpen fagyasztani, roncsolni szerettek volna, felvállalva a nekrózist vagy annak számukra ismeretlen mivoltát! Tudatlanul oktatva a fagyás és zsírnekrózis borítékolható. A kívánt területen a lipidterhelt sejtek körül felhalmozódott bomlástermékek, salakanyagok is kimutathatók (térfogatuk is emiatt nagyobb a normál cellulit sejtektől). A kezelés miatt a zsírsejtek közötti „rostos sövények” területén is bekövetkezett az apoptózis (programozott sejthalál), majd az ezt követő fagocitózis (bekebelezés). A tömörödés sok esetben nem csak a zsírdepó sejteket érintette, ahogy fent is látszik, hanem az ezeket elválasztó sövényeket.
Az átlagos tömörödési idő (1 cm-es zsírrétegnél) 30 nap múlva, nagyobb zsírszövet esetén 60 nap és 6 hónap között váltakozott. A has területén, a háti szakaszon voltak a legnagyobb eredmények.

Miért is?

A kezelőfej felfekvése a kifejezetten optimálisan megtámasztott fej, fejek (fefújható párnák segítségével), lehetővé teszik az egyenletes felfogatást és így elkerülve a fagyasztott (továbbiakban hűtött) terület és a nem kezelt terület közötti fagyási sérülést. Továbbá a törzsön és a hason minden esetben nagyobb a szervezet zsíranyag tartalékainak a hasznosítása, illetve a hőháztartási mechanizmusa, ezért az eredmény is ezen területen látványosabb.

Jelenleg a hosszú távú hatásokat világ szinten sok változó eredmény kíséri, de arra való bizonyíték, hogy a zsírsejtek képesek lettek volna regenerálódni nem volt értekezés. Arról viszont beszámoltak, hogy a kevésbé sérült, nem teljesen elpusztított cellulit területeken újraképződtek illetve nagyobbak lettek, átvéve a sérült területek aktivitását (cellulit hiperplázia).

Válaszreakciók és mellékhatások a következőek voltak:

Első kézből tapasztaltam:

– Kezelt területen 2 hét múlva erős diszkomfort érzet, majd hónapokig „húzódó” érzet (zömülés következtében) alakult ki a hasfalon. 2 éves viszonylatban röntgen képen kimutatható „árnyék kép” volt látható! Ezúton szeretném megjegyezni a kezelések utáni, páciens- követés fontosságát. Kifejezetten ajánlatos orvosi kapcsolatok kialakítása a kezelő személy számára (kimutatható eredmények érdekében és esetleges mellékhatások miatt.)

– Érzéketlenség (elhúzódó is, akár hónapokig)
-„Idegentestérzet”- mintha lenne a hasfalban valami!
– Kifejezetten érezhető a vendégek, páciensek számára pozitív visszajelzés a ruhaméret csökkenés (talán számukra ez az igazi eredmény!)

Zsírfagyasztás mellékhatásai, súlyos nekrózisok:

– ulcus
– hámhiány és nedvedzés
– súlyos panniculitis zsírszövet-sövény gyulladása (csomós elváltozás, duzzanat…stb)

Ok és okozat:

– Rossz metódus követése, nem szakemberek általi oktatás és kriolipolízis gép értékesítés
– Helytelen köztianyag vagy annak elhagyása (egy rétegű, nedves törlők és egyéb nem megfelelő közvetítő anyagok használata)
– Kezelőfejek rossz felhelyezése- a 180 fokos hűtésű fejek jók, bár nagyobb az esély az égés-fagyás ördögi körére, de a megtámasztás elhagyása-akár 180 fokos, akár 360-os hűtésű fejek esetén is-komoly problémákat vet fel. Fontos a felfújható párnák használata és a kezelt terület vízszintben tartása, illetve vagy egyenletes vákuumfelfogatása.
– Peltier elemek meghibásodása
Mindezek tudatában a következő állapítható meg metódusnak:
– Páciens/Vendég kikérdezése ellenjavallt állapotok tisztázása.
– Minimálisan kezelhető zsírvastagság: 1cm.
Mivel a gyártók titkosan kezelik a szobahőmérsékletről történő hőfok változást (korszerű gépeknél 1 cm-es zsírszövet esetén 5-8 perc alatt érik el a kívánt hőt) ez sajnos talány marad, illetve más-más gépek esetén eltérő lehet.

A lényeg:

– 1 cm–es zsírréteg esetén, a 25 fokos szobahőmérsékletről indulva a kriolipolízis gépnek maximum +3 fokos véghűtést adjunk meg.
-1 cm-nél vastagabb zsírrétegnél, 25 fokos szobahőmérsékletről maximum 0 fokos véghűtést szabad megadni.

Általában marketing célzattal, a zsírfagyasztó gépek esetében is túl alacsonyra kalibrálják a véghűtési pontot, sok esetben ezzel okozva rossz metódust és súlyos elváltozásokat!

A kezelések átlagos ideje maximum 50-60 perc! Tehát min. 40-42 percet tölt el a gép az adott hőfokon, ami kiváltja a hősokk fehérjék termelődését és az SOX2 enzim termelődést, mely zsírszövet-zömülést eredményez!
A kezelések után szükséges az átmasszírozás, vendég/páciens pihentetése, itatása, mely max. 20 perc.

A kriolipolízis kezeléstől számított heti, kétheti RF rendszerint megengedhető, illetve a hullámmasszázs (levegőkamrás és szelektív áramos gépeket értek ezen) szinte kötelező (heti min. 1) a makrofág tevékenység segítésre!

30 nap múlva megismételhető, ezen kezelési metódus más területen!

Csakis a protokoll szerint!

https://iskins.hu/termekkategoria/kozmetikai-gepek/kriolipolizis-zsirfagyaszto-gepek/

Hódi Erika
iSkin Kft

Facebook
Twitter
LinkedIn
Shopping Cart