Parabének, konzervánsok, fertőtlenítőszerek a kozmetikában! Az érem egyik és másik oldala.

A tartósítás, illetve az eltarthatóság a fogyasztói társadalom velejárója ezzel nem mondok senkinek új információt. Az is világossá vált azt gondolom jónéhány szakmabeli kozmetikus számára, hogy az esztelen fertőtlenítés világában élünk (a mosogatószer is intelligensen eltávolítja a baktériumokat, még a saját rezidens baktériumainkat is ….).

Akkor kezdjük a parabénnel:

Mint tudjuk a víztartalmú kozmetikumokat tartósítják a penészedésgátló tulajdonságuk miatt. Tehát elsődleges feladatuk a tartósítás. Ezzel nem is lenne gond, hiszen mennyivel jobb egy penészes krémet a vendég fejére kenni, mint egy jó konzisztenciájú romlatlan minimálisan konzervált parabénes krémet? Csakhogy számos, számomra hiteles kollegával beszélve az is eszembe ötlött, hogy mennyi ilyen parabénnel találkozik a szervezetünk nap mint nap? Legyen annyi elég -anélkül, hogy ijesztgetnék ezzel másokat, hogy sokkal. Az EU-szabályozások egyenkénti aránya a termékekben 0,4 %.

Személy szerint a régi kozmetika alapjait nézve-noha akkoriban nem nagyon volt más megoldás a benzoesav és a nipaginon kívül elfogadom, hogy jobb konzerváltan a termék mint megposhadva, szétesve…

Mégis miért írok most a parabénekről?

Mert a napi gyakorlati tapasztalatom az, hogy a fogyasztói társadalom miatti tartósítás, mindennapi sminkelés, esetleges telítődés a parabének miatt vagy egyéb származékok miatt, alapját képezik a bőr terhelődésének. Elképesztő mennyi fiatal lányt látok – akár a tanulóm akár modellként kerül hozzám-akiknek arcán nagymértékű macerálás mellett állandósult komedók, gyulladások alakulnak ki, amiket isten lássa lelkem, nagyon nehezen tudok megnyugtatni. Elsősorban azt tanácsolom ne nyúljunk hozzá, ne essünk neki (mindig is mondtam a traumálásnak semmi értelme, viszont hegek lesznek), savazni sem mindig jó, hisz egy ilyen „harapós bőr” nagy valószínűséggel nem hogy megújulni nem tud, inkább rosszabb lesz és a vendégünk elveszíti maradék hitét. Így csupán marad a kozmetikus számára a nyugtatás és a hidratálás, hogy amennyire lehet visszatérjen a bőrfelszíni emulzió az egészséges homeosztázisába, mintegy elsődleges védőfalként a betolakodókkal szemben.

De mi van, ha a lemosókba használt parabén származékok folyamatosan károsítják -nevezzük nevén -megbolygatják a hormonrendszert, ezzel belsőleg teljesen felborítva a bőr faggyúmirigy szekrécióját?

Nos, bár ezen tények homályos bizonyítást nyertek, összefüggéseket véltek felfedezni a rákos elváltozások és a parabének a szervezetre gyakorolt hatása között. Számos országban betiltották a használatát, benzoesav és szalicilátokkal helyettesítve a parabéneket. Tehát ebből is látszik van némi köze a bőrt ért terhelő, esetleges károsító folyamatokhoz. A kozmetikumokban még ma is sok esetben találunk (profi kozmetikumokban is) parabéneket. Mindenki eldönti, hogy egy -egy lemosó vagy tonik vajon mennyiben károsítja a hozzánk érkező vendég bőrét. De vajon csak a parabén ami károsítja? Meghurcolunk egy adalékanyagot minden földi gonosszal azonosítva?

Mi van a fertőtlenítőkkel? A fenol származékokkal? A nagymértékű lúgos, szárító felületaktív anyagokkal?

Nem lehet, hogy ezek együttes hatása a parabénekkel és a komedogén anyagokkal valamint a gyorsételekkel hosszú időre tönkreteheti a vendégünk bőrét, olyan módon hogy hónapok vagy évek is eltelnek mire egy-egy vendégünk bőre ”összeszedi” magát?

Hát persze hogy évek óta foglalkoztat, melyik a roncsolóbb. Persze, hogy olvasok, figyelek és elmélkedek, mert a kozmetikus, pláne egy oktató fel kell készüljön ilyen kérdésekre.

Most csak annyit tudok írni nagyon leterheljük a bőrünket. A parabénről olvastam, hogy napfény hatására sejtkárosító, illetve fokozza az oxidatív stresszt a sejten belü. Azon is gondolkozok a fenti tények mellett, hogy az emberi szervezet jól felépített és alapvetően „evolúcionálhat” is korunk ételeire, kozmetikumaira.

De nem lesz-e már késő egyszer? Vagy simán megszületik egy mutagéneket hordozó korosztály akiknél már nem tudunk sem 0-terápiázni, hidratálni, gyulladás csökkenteni majd később finoman savazni kúra szerűen, mert nem lesz mit. Nem lesz egészséges a bőrünk!

A másik elképesztő tévelygésem és elmélkedésem a napi kozmetikai gyakorlatból merített.

A fertőtlenítés. Mindent fertőtlenítünk. A bőrt, a felületeket és eszközöket..stb.

Abszolút látják a tanulóim, hogy ezt csinálom és oktatom napi szinten, hiszek is benne és nem is!!!

A bőr hálás ha letisztítod, de nem igen szereti ha szétszárítod és a saját rezidens flóráját is elmosod a felszínről. A lipoid köpeny jótékony hatásai között a felázástól való védelem az egyik számomra fontos tényező. Például megszűnik a túl sok fertőtlenítő használattól, okozva ezzel esetlegesen allergiát, ekcémát, állandó lichenizált állapotot. Ez egy érzékeny vendég bőrén tragikus bőrképet vetít elő, ha sajnos a fent említett rossz kozmetikumokat is használja az otthoni fertőtlenítés mellé, akkor garantált a rossz bőrkép, az állandó gyulladás.

Egy kórház higiénikus ismerősöm akinek szavai megcsapták a fülem és bogarat ültettek bele, miszerint:

„De miért fertőtleníted a bőrt ha az eszközt előttem láthatólag megtetted?”

Nagy levegővel feleltem volna:

„Mert a bőrödön is lehet olyan elváltozás ami…”

De bőrünk tökéletes autogén sterilizációt folytat! Miért is ne lenne igaza a hölgynek?

Bár a tűvel végzett kezeléseknél ennek ellenére is fertőtlenítek és tanítom is! De igen, elgondolkoztam. Kesztyűt hordunk , bőrt fertőtlenítünk (be is lélegezzük sokszor) eszközt fertőtlenítünk, nem sok egy kicsit?

Nem, nem arra buzdítok, hogy hagyjuk a fertőtlenítést, hanem hogy kell-e ennyi vegyszer a bőrökre, a kesztyű viselése mellett? Jó-e, ha vendégünk és a kezünk, bőrönk még a parabének mellett ezt is megkapja minden nap?

Nem újdonság amit írok, de kíváncsian várom, hogy nektek mi a véleményetek erről?

https://iskins.hu/2017/10/08/regeneralo-hatoanyagok-kozmetikaban-es-nagyvilagbol-1-resz/

 

0
%d blogger ezt szereti: