A tartósítás, illetve az eltarthatóság a fogyasztói társadalom velejárója ezzel nem mondok senkinek új információt. Az is világossá vált azt gondolom jónéhány szakmabeli kozmetikus számára, hogy az esztelen fertőtlenítés világában élünk (a mosogatószer is intelligensen eltávolítja a baktériumokat, még a saját rezidens baktériumainkat is ….). De vajon mik a parabének és miért vannak jelen egyre több készítményben?

Akkor kezdjük a parabének hatásaival

Mint tudjuk a víztartalmú kozmetikumokat tartósítják a penészedésgátló tulajdonságuk miatt. Tehát elsődleges feladatuk a tartósítás. Ezzel nem is lenne gond, hiszen mennyivel jobb egy penészes krémet a vendég fejére kenni, mint egy jó konzisztenciájú romlatlan minimálisan konzervált parabéneket tartalmazó krémet?

Mennyi az annyi?

Csakhogy számos, számomra hiteles kollégával beszélve az is eszembe ötlött, hogy mennyi ilyen parabénnel találkozik a szervezetünk nap mint nap? Legyen annyi elég -anélkül, hogy ijesztgetnék ezzel másokat, hogy sokkal. Az EU-szabályozások egyenkénti aránya a termékekben 0,4 %.

A régi iskola

Személy szerint a régi kozmetika alapjait nézve-noha akkoriban nem nagyon volt más megoldás a benzoesav és a nipaginon kívül elfogadom, hogy jobb konzerváltan a termék mint megposhadva, szétesve…

Mégis miért írok most a parabénekről?

Mert a napi gyakorlati tapasztalatom az, hogy a fogyasztói társadalom miatti tartósítás, mindennapi sminkelés, esetleges telítődés a parabének miatt vagy egyéb származékok miatt, alapját képezik a bőr terhelődésének. Elképesztő mennyi fiatal lányt látok – akár a tanulóm akár modellként kerül hozzám-akiknek arcán nagymértékű macerálás mellett állandósult komedók, gyulladások alakulnak ki, amiket isten lássa lelkem, nagyon nehezen tudok megnyugtatni.

Mit tegyünk?

Elsősorban azt tanácsolom ne nyúljunk hozzá, ne essünk neki (mindig is mondtam a traumálásnak semmi értelme, viszont hegek lesznek), savazni sem mindig jó, hisz egy ilyen „harapós bőr” nagy valószínűséggel nem hogy megújulni nem tud, inkább rosszabb lesz és a vendégünk elveszíti maradék hitét.

A kozmetikus nemcsak a bőrt nyugtatja…

Így csupán marad a kozmetikus számára a nyugtatás és a hidratálás, hogy amennyire lehet visszatérjen a bőrfelszíni emulzió az egészséges homeosztázisába, mintegy elsődleges védőfalként a betolakodókkal szemben.

Parbének a lemosókban

De mi van, ha a lemosókba használt parabén származékok folyamatosan károsítják -nevezzük nevén -megbolygatják a hormonrendszert, ezzel belsőleg teljesen felborítva a bőr faggyúmirigy szekrécióját?

Gyanús tények

Nos, bár ezen tények homályos bizonyítást nyertek, összefüggéseket véltek felfedezni a rákos elváltozások és a parabének a szervezetre gyakorolt hatása között. Számos országban betiltották a használatát, benzoesav és szalicilátokkal helyettesítve a parabéneket.

Óvatosan a parabénekkel

Tehát ebből is látszik van némi köze a bőrt ért terhelő, esetleges károsító folyamatokhoz. A kozmetikumokban még ma is sok esetben találunk (profi kozmetikumokban is) parabéneket. Mindenki eldönti, hogy egy -egy lemosó vagy tonik vajon mennyiben károsítja a hozzánk érkező vendég bőrét.

Felvetődő kérdések

De vajon csak a parabén ami károsítja? Meghurcolunk egy adalékanyagot minden földi gonosszal azonosítva?

Mi van a fertőtlenítőkkel? A fenol származékokkal? A nagymértékű lúgos, szárító felületaktív anyagokkal?

Bőrmegóvásra fel!

Nem lehet, hogy ezek együttes hatása a parabénekkel és a komedogén anyagokkal valamint a gyors ételekkel hosszú időre tönkreteheti a vendégünk bőrét, olyan módon hogy hónapok vagy évek is eltelnek mire egy-egy vendégünk bőre ”összeszedi” magát?

Roncsoló életvitel

Hát persze hogy évek óta foglalkoztat, melyik a roncsolóbb. Persze, hogy olvasok, figyelek és elmélkedek, mert a kozmetikus, pláne egy oktató fel kell készüljön ilyen kérdésekre.

Bőr tehermentesítés

Most csak annyit tudok írni nagyon leterheljük a bőrünket. A parabénről olvastam, hogy napfény hatására sejtkárosító, illetve fokozza az oxidatív stresszt a sejten belü. Azon is gondolkozok a fenti tények mellett, hogy az emberi szervezet jól felépített és alapvetően „evolúcionálhat” is korunk ételeire, kozmetikumaira.

De nem lesz-e már késő egyszer?

Vagy simán megszületik egy mutagéneket hordozó korosztály akiknél már nem tudunk sem 0-terápiázni, hidratálni, gyulladás csökkenteni majd később finoman savazni kúra szerűen, mert nem lesz mit. Nem lesz egészséges a bőrünk!

A másik elképesztő tévelygésem és elmélkedésem a napi kozmetikai gyakorlatból merített.

A fertőtlenítés. Mindent fertőtlenítünk. A bőrt, a felületeket és eszközöket..stb.

Abszolút látják a tanulóim, hogy ezt csinálom és oktatom napi szinten, hiszek is benne és nem is!!!

A bőr hálája

A bőr hálás ha letisztítod, de nem igen szereti ha szétszárítod és a saját rezidens flóráját is elmosod a felszínről. A lipoid köpeny jótékony hatásai között a felázástól való védelem az egyik számomra fontos tényező. Például megszűnik a túl sok fertőtlenítő használattól, okozva ezzel esetlegesen allergiát, ekcémát, állandó lichenizált állapotot.

Érzékeny bőrök

Ez egy érzékeny vendég bőrén tragikus bőrképet vetít elő, ha sajnos a fent említett rossz kozmetikumokat is használja az otthoni fertőtlenítés mellé, akkor garantált a rossz bőrkép, az állandó gyulladás.

Egy kórház higiénikus ismerősöm akinek szavai megcsapták a fülem és bogarat ültettek bele, miszerint:

„De miért fertőtleníted a bőrt ha az eszközt előttem láthatólag megtetted?”

Nagy levegővel feleltem volna:

„Mert a bőrödön is lehet olyan elváltozás ami…”

De bőrünk tökéletes autogén sterilizációt folytat! Miért is ne lenne igaza a hölgynek?

Bár a tűvel végzett kezeléseknél ennek ellenére is fertőtlenítek és tanítom is! De igen, elgondolkoztam. Kesztyűt hordunk , bőrt fertőtlenítünk (be is lélegezzük sokszor) eszközt fertőtlenítünk, nem sok egy kicsit?

Nem, nem arra buzdítok, hogy hagyjuk a fertőtlenítést, hanem hogy kell-e ennyi vegyszer a bőrökre, a kesztyű viselése mellett? Jó-e, ha vendégünk és a kezünk, bőrönk még a parabének mellett ezt is megkapja minden nap?

Nem újdonság amit írok, de kíváncsian várom, hogy nektek mi a véleményetek erről?

https://iskins.hu/2017/10/08/regeneralo-hatoanyagok-kozmetikaban-es-nagyvilagbol-1-resz/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Shopping Cart